Język angielski zawodowy w gastronomii – 17 przydatnych słów i zwrotów

 Język angielski zawodowy w gastronomii to specjalnie przygotowany dla Ciebie zbiór wyrazów. Przydadzą się one w pracy za granicą. Będą one przydatne w pracy w różnych restauracjach i sieciach fast foodowych. Do każdego słówka przygotowałem jakieś zdanie, gdyż łatwiej jest tak zapamiętać nowe słownictwo. 

Język angielski zawodowy w gastronomii - Planeta stworzona z angielskich słówek

Słownictwo dotyczące jedzenia

appetizer (przystawka, przekąska) 

 People started buying appetizer recipes – Ludzie zaczeli kupować przepisy na przystawki. 

breaded (panierowany) 

  Products are breaded – Produkty są panierowane.

delicious (przepyszne) 

This is delicious! – To jest przepyszne.

fry (smażyć) 

She is frying eggs – Ona smaży jajka.

Bun (bułka)

 This bun tastes awful!  – Ta bułka smakuje okropnie!

broccoli (brokuł)

We need more broccoli – Potrzebujemy więcej brokuł

Chicken nuggets (nuggetsy z kurczaka) 

  Would you like some chicken nuggets? – Czy chciałbyś kąski z kurczaka? 

salt cellar (solniczka)  The waiter will bring the salt cellar to your table in a moment – Kelner za chwilę przyniesie solniczkę do Twojego stoliku. 

Obsługa

  Gastronomia to ludzie. To oni przygotowują jedzenie, przynoszą je do stolików i sprzątają po swoich klientach. Jedno jest pewne, praca w gastro nie jest łatwa. Oto niektóre słówka dotyczące zawodów gastronomii…

kucharz trzymający tacę jedzenia
kelnerka

Kelner – waiter 

I am a waiter – Jestem kelnerem.

Kelnerka – waitress

She used to be a waitress, but now she’s retired – Ona była kelnerką, ale obecnie jest na emeryturze.

Kucharz – Cook

Tomek is our new cook – Tomek jest naszym nowym kucharzem.

Sprzątacz – cleaner

Our new cleaner Sam is cleaning. How am I supposed to fire him? – Nasz nowy sprzątacz Sam sprząta. Jak mam go zwolnić?

Piekarz – baker

A baker is a professional who produces bread – Piekarz to zawodowiec wytwarzający chleb.

Przydatne zwroty

Excuse me! – Przepraszam! 

Is that for here or to go?  Chcesz to zjeść na miejscu, czy na wynos?

Would you like any sauces with that? Czy chcesz do tego jakieś sosy?

I’ll get this – Poproszę to  (np. odnosząc się do swojego ulubionego napoju)

Isn’t it what you ordered? – To nie to, co zamawiałeś/aś?

Język angielski zawodowy w gastronomii — Podsumowanie

   To tylko niektóre ze słów i zwrotów, przydatne w branży gastronomicznej. Jeśli postanowisz szukać nowych słówek, które mogą Ci się przydać, pamiętaj, aby tworzyć do nich zdania. Dzięki temu nie dość, że będziesz w stanie je łatwiej zapamiętać, to również będziesz mógł ich od razu użyć.

Wpadnij na kanał LanguageFreak po więcej przydatnych zwrotów

50 zwrotów po angielsku w restauracji 

Moje najnowsze artykuły

Dysleksja a nauka języków obcych – Wpływ dysleksji na naukę języków

Które języki warto znać? 3 języki przyszłości


Opublikowano

w

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *